20090518

Bir Fizik Adamı ile Hoş Sohbet

Merhaba Mustafa,

İdeal bir Foucault sarkacının prensibi basit. En kolayı kuzey kutbunda bir sarkaç
düşünmek. Uzaydaki sabit bir koordinat sistemine göre salınım düzlemini değiştirecek bir kuvvet olmadığı için, yerde duran birisine göre bu düzlem 24 saatte bir 360 derece döner gibi görünecek. Boylam açısı teta ise, 24/sin teta saatte bunu yapacak.
Deneyci değilim ama iyi bir F. sarkacı yapmakta en büyük güçlüğün tavanda neredeyse sürtünmesizce her yöne dönebilen küresel bir bağlantı yapmaktır diye tahmin ediyorum.
Tavan dünyaya sabitlendiği için tavan içindeki küresel yuva uzayda dönecek ama telin en üst ucuna bağlı küresel eklem uzayda dönmeyecek. Bir de ne kadar uzun olsa salınım süresi o kadar uzun (aslında l'nin karekökü ile orantılı tabîî), o yüzden iyi bir yükseklik bulmak faydalı. Az sayıda bulunmasının başka özel bir sebebi olduğunu sanmıyorum. Sabancı'da yemekhanenin ortası iyi olabilirdi ama orası akustik bir felâket noktası olduğu için bitkilerle doldurulmuş.

Feynman'ın hocası Wheeler antielektronların zamanda geri giden elektronlar olduğunu, o yüzden aslında sadece bir tek elektron bulunduğunu, biz de onu o zamanda ileri geri giderken aynı anda birçok yerde görüp farklı parçacıklar sandığımızı iddia etmiş. Web'de bu kelimeleri (İngilizce) yaz, bulursun. Bugünkü modern kuantum alan teorisinde bu görüş gerekmiyor ama elektronun Green fonksiyonunda gerçekten bu özellik var.

Bulunduğun yerden memnun olduğunu ümit ederim. İyi çalışmalar,

Cihan Saçlıoğlu

3 comments:

Anonymous said...

soru neydi ki beybi?
*

Anonymous said...

cok mu seviyosun fizigi mustafa

okilovebeytiverymuch said...

fiziğe, özellikle zaman kavramına karşı bi zaafım var doğrudur. bu yüzden bu konuda yazılmış okunası kitapları okudum araştırmalar yaptım.

2006-2012

Hayır efendim bu kesinlikle ek$isozluk özentisi bir yazı değildir, sadece ucu kıytırık yerlere varan kendi öz inancımdan kaynaklanan bir bitim tarihi ve copyright mevzusudur. İşbu yazı burada olduktan sonra buradaki yazılar ve imajlar Birleşmiş Devletler İnterneti Koruma ve Geliştirme yasası altında ulvi haklar doğrultusunda korunmaktadır. Şimdilik buradaki yazılar, mittafa tüzel kişisinin okilovebeytiverymuch adıyla internete bir yansımasıdır ve bu yansımayı mittafa pek sevmektedir. Hatta bu tüzel kişi, artık tüzel olmakla kalmamakta, tüzel kişilikleri içermektedir, içerecektir, içermelidir. Eğer bu itirazınız varsa bi şekilde ulaşmanız pek tabii mümkündür. Süpaneke dinimiz amin