Son dönemdeki Türk Dış Siyasetinden bahsetmeden önce içinde bulunduğumuz dünyadan ve değişen dünya düzeninden bahsetmek zaruridir. Zira ekonomik çalkantıların politik alanda istikrarsızlık yarattığı dünyanın geçirdiği iki topyekün savaşla kanıtlanabilir. İçinde bulunduğumuz dönem de Büyük Buhran pek de farklı değildir, fakat tarihsel oluşumlar büyük devletlerin birbirleriyle savaşa girmelerini nispeten limitlemiştir. Her gün basında duyduğumuz Birleşmiş Milletler 3 Dünya Savaşının önüne geçmek için kurulmuş ve Fransa ile Almanya arasındaki demir-çelik sürtüşmelerinin önüne geçmek için kurulan kuruluşlar evrimselleşerek Avrupa Birliğini meydana getirmiştir. NATO ya da AB küresel bir tehditle karşı karşıya değildir fakat Türkiye jeopolitik avantajından dolayı Avrupanın İstenen Adamı olmaya devam etmektedir, bunun örneğini son NATO toplantısında Türkiyenin artan pazarlık gücünde gördük.
Tekrardan geçmişe dönersek, Berlin Duvarının yıkılması ardından dünya küresel nükleer tehditten kurtulmuş ve bazı tarihçilerin söylemleri dahilinde tarihin sonuna gelinmiştir, çünkü dünya tek kutuplu bir düzene oturmuştu. Tarihin bitmediğini zira devam ettiğini göstermek adına Hungtington Medeniyetler Çatışması'nı yazarak devletler arası savaşın artık kültürel alanlarda olacağını ve bunun din çerçevesinde olacağını belirtmiştir. Tayyip Erdoğan önderliğinde 2005te kurulan Medeniyetler İttifakı ise dinler ve kültürler arasında bir köprü kurmak adına başlatılmıştır. 2005ten bu güne içinde bulunduğumuz küresel kriz herhangi bir dünya savaşı henüz oluşturmamış fakat ekonomik merkezin Atlantik'ten Pasifik'e kaydığını ve tekrardan çok kutuplu bir döneme girildiğini göstermiştir. Bu kutuplar geçmişin aksine dönemin süper güçleri olmaktan ziyade yükselen bölgesel güçlerdir.Brezily Latin Amerika'da, Çin Halk Cumhuriyeti Doğu'da, Türkiye ve Iran ise Ortadoğu'da bölgesel-küresel lider koltuğuna oturmaya hazırlanmaktadır. Bunun örneklerini ülkemiz açısından Nabucco projesinde, BMde sürpriz etkisi yaratan Iran ambargosunda ve Mavi Marmara olayında görmekteyiz. Peki neden bu yükseliş 2000ler sonrasına denk geldi. Bu konu hakkında Atatürk diyor ki: " Dış politikayı iç örgütlere ve iç politikaya dayatmak zorunu vardır, dış politika iç yapıyla dengeli olmalıdır" Yani iç siyasetteki istikrar, dışarıya yansır. Netekim AK Parti iktidarının getirdiği istikrar ister tarihten gelen stratejik derinlik olsun isterse eksen kayması, gerçek odur ki Türk Dış Siyaseti dış mihraplardan bağımsız bir şekilde devletin ve milletin talepleri doğrusunda gerçekleşmektedir. Bunun en güzel örneği ABye girişte gözlemlenir, zira Türkiyenin reform yapmadaki performans kaybı ülkede milletin umudunu kaybetmesinden oluşan bir dinamiktir. Yani içte oluşacak kararlılık dışa yansıyacaktır ve istikrar içte güçlendikçe Kıbrıs ve Ermeni sorunu gibi sorunlar dış siyasette artan milli pazarlık gücüyle uzlaşmaya varacaktır. Kısacası Atatürk'ün Yurtta Barış, Cihanda Barış sözüyle açıklamaya çalıştığı, devletin ve içindeki milletin gücü, refahı ve istikrarı ülkenin dış politikasını etkileyerek uluslararası ilişkilerde barışın, karşılıklı güvenin ve saygının teminatçısı olacaktır.
20101223
Subscribe to:
Posts (Atom)
2006-2012
Hayır efendim bu kesinlikle ek$isozluk özentisi bir yazı değildir, sadece ucu kıytırık yerlere varan kendi öz inancımdan kaynaklanan bir bitim tarihi ve copyright mevzusudur. İşbu yazı burada olduktan sonra buradaki yazılar ve imajlar Birleşmiş Devletler İnterneti Koruma ve Geliştirme yasası altında ulvi haklar doğrultusunda korunmaktadır. Şimdilik buradaki yazılar, mittafa tüzel kişisinin okilovebeytiverymuch adıyla internete bir yansımasıdır ve bu yansımayı mittafa pek sevmektedir. Hatta bu tüzel kişi, artık tüzel olmakla kalmamakta, tüzel kişilikleri içermektedir, içerecektir, içermelidir. Eğer bu itirazınız varsa bi şekilde ulaşmanız pek tabii mümkündür. Süpaneke dinimiz amin